Syrop z agawy to nektar o przyjemnym, słodkim smaku. Powstaje z kilku gatunków agawy – rośliny pochodzącej z Meksyku. W kraju tym od tysięcy lat syrop z agawy używany jest jako naturalny słodzik. Produkt ma właściwości słodzące prawie dwa razy większe niż cukier. To powoduje, że agawa może być stosowana w mniejszych ilościach, co umożliwia ograniczenie kalorii w diecie.
Jak powstaje syrop z agawy?
Aby uzyskać syrop z agawy, roślina poddawana jest procesom produkcyjnym. Z liści agawy pobiera się sok, który po kilku godzinach gotowania nabiera konsystencji gęstego syropu o brązowawym kolorze i słodkim smaku. Im ciemniejszy syrop, tym słodszy smak. Prawie cały cukier zawarty w syropie z agawy to fruktoza (cukier owocowy), który ma większą zdolność słodzenia niż cukier.
Syrop z agawy – właściwości
Syrop z agawy składa się w dużej mierze z fruktozy, czyli rodzaju cukru, który ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje dużego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważna cecha tego produktu, szczególnie istotna dla osób dbających o zdrową dietę. Syrop z agawy ma taką samą moc słodzącą jak biały cukier, ale zawiera mniejszą ilość kalorii, dzięki czemu może być stosowany przez osoby pragnące schudnąć. Syrop z agawy może być wykorzystywany w kuchni jako środek słodzący, znakomicie zastępujący normalny cukier i niezdrowe chemiczne środki słodzące.
Jak korzystać z syropu z agawy
Syrop z agawy ma wygląd miodu, ale jego konsystencja jest mniej lepka, co sprawia, że rozpuszcza się znacznie łatwiej niż miód. Syrop z agawy ma neutralny smak i stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Może być stosowany do słodzenia różnego rodzaju zimnych i ciepłych napojów, deserów i wypieków, takich jak ciasta czy ciastka. Należy jednak pamiętać, że syrop z agawy wciąż pozostaje rodzajem cukru i dlatego nie można spożywać go w nadmiernych ilościach. W przypadkach osób cierpiących na cukrzycę, syrop z agawy należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka.
Składniki odżywcze syropu z agawy
Odżywczo syrop z agawy wyróżnia się niższą wartością kaloryczną niż cukier, a także jest źródłem witamin C, K, B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego – w przeciwieństwie do cukru białego, który nie zawiera witamin.
Oto niektóre składniki odżywcze zawarte w syropie z agawy:
- Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości;
- Witamina C przyczynia się do tworzenia kolagenu, wspomaga funkcjonowanie naczyń krwionośnych, wzmacnia kości, chrząstki, dziąsła, skórę i zęby;
- Ryboflawina przyczynia się do ochrony komórek przed niepożądanym utlenianiem;
- Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Tło zdjęcie utworzone przez topntp26 - pl.freepik.com